عصب کشی دندان
همه ما ممکن است در اثر عوامل مختلفی که در ادامه به شرح آن میپردازیم، دچار درد شدید دندان شویم. این درد و عفونت اگر به بخش داخلی یا پالپ دندان برسد (بخشی که رگ های خونی و اعصاب دندان در آن قرار دارد) تنها راه درمان آن بدون اینکه بخواهید دندان خود را بکشید، عصب کشی دندان است.
عصب کشی دندان چیست؟
در واقع عصب کشی به روشی گفته میشود که در آن، بخش داخلی و نرم دندان که به آن پالپ (pulp) میگویند و ریشه و عصب دندان در آن قراردارد را، از عفونت خالی و تمیز میکنند و سپس با مواد مخصوص پر میکنند.
مراحل عصب کشی دندان چیست؟
فرآیند عصب کشی دندان به طور معمول در مطب دندانپزشکی انجام میشود. دندانپزشک شما دندانی را که دردناک است معاینه کرده و از اشعه ( ( X ) برای تأیید تشخیص خود استفاده میکند؛ حال اگر شما نیازمند انجام عصب کشی دندان و روت کانال باشید، این پروسه را برای شما انجام میدهد. این پروسه شامل چند مرحله اساسی است که در ادامه، به ترتیب با هر کدام از مراحل عصب کشی دندان بیشتر آشنا خواهید شد:
مرحله اول عصب کشی دندان، بیحسی:
در اولین مرحله از عصب کشی، دندانپزشک برای اینکه شما در حین کار دردی را احساس نکنید، مقدار کمی از داروهای بی حس کننده را روی لثه شما در نزدیکی دندان آسیب دیده تزریق میکند. پس از عملی شدن این کار، لثه ها به شیوه موضعی بیحس میشوند. اگر عفونت و پوسیدگی دندان ها زیاد باشد، ممکن است نیاز به زمان بیشتری برای بی حس شدن دندان داشته باشید. لازم به ذکر است که دندانپزشک هنگام معاینه اولیه، برای کاهش عفونت، داروهای آنتی بیوتیک تجویز میکند و عصب کشی دندان را 10 تا 15 روز بعد شروع میکند.
مرحله دوم عصب کشی، برداشتن پالپ دندان:
وقتی دندان شما بی حس میشود، متخصص یا دندانپزشک عمومی در قسمت بالای دندان یا همان عاج دندان، شکاف کوچکی ایجاد میکند تا پالپ دندان را ببیند. هنگامی که پالپ آلوده یا آسیب دیده در معرض دید قرار گیرد، متخصص با استفاده از ابزارهای ویژهای به نام فایل دندانپزشکی (files)، آن را به دقت برمیدارد تا به کانال عصبی دندان برسد، بعد از آن عصب دندان را با دقت زیاد خارج میکند.
مرحله تمیز کردن و تزریق آنتی بیوتیک ها:
مرحله سوم عصب کشی دندان، به این صورت است که پس از برداشتن مغز و پالپ دندان، دندانپزشک کانال باز شده را با یک آنتی بیوتیک موضعی پوشش داده تا عفونت ایجاد شده را سرکوب کند و مانع از تشدید و عود مجدد آن شود. پس از تمیز کردن و ضد عفونی شدن کانال ها، متخصص دندان را با خمیر سیلر و ماده ای لاستیک مانند به نام گوتاپرکا پر میکند. دندانپزشک همچنین ممکن است آنتی بیوتیک های خوراکی را برای مدیریت و اطمینان از سرکوب عفونت برای شما تجویز کند.
مرحله پر کردن در عصب کشی:
در مرحله آخر عصب کشی دندان، دندانپزشک با پر کردن شکاف کوچکی که در قسمت بالای دندان در همان ابتدای عصب کشی ایجاد کرده بود بصورت موقتی آن را مهر و موم میکند. آن ها به کمک سیلانت سوراخ ها و درز ها را مسدود میکنند تا کانال از آسیب ناشی از بزاق در امان بماند. بعد از گذشت مدتی از عصب کشی، از آنجایی که دندان دیگر مثل قبل مقاوم و محکم نیست، لازم است که برای حفظ آن از روکش دندان استفاده کنید.
مراقبت های بعداز عصب کشی دندان:
.بعداز عصب کشی،دهان تاچند ساعت بی حس است و دراین زمان باید از غذا خوردن اجتناب کنید درغیراینصورت احتمال دارد دندان هایتان رابسیارمحکم فشاردهید و به آنها آسیب وارد کنید یا دچارسوختگی شوید.
.پس از رفع بی حسی درصورت بروز درد و ناراحتی داروهای خودرا که دندانپزشک تجویز کرده اند را به طور منظم مصرف کنید
.پانسمانی که روی دندان قرار داده شده است را جابه جا نکنید تازمانی که دندانپزشک در زمان مناسب آن را از محل خود خارج کند. درزمان مسواک زدن مراقب باشید به ناحیه تحت درمان فشاری وارد نکنید.در صورت افتادن پانسمان بلافاصله به پزشک خود مراجعه کنید تا دوباره پانسمان شود زیرا درصورت باز ماندن روی دندان احتمال دارد دندان عفونت کند.
.در روز های اول از کشیدن سیگار پرهیز کنید چراکه میتواند احتمال عفونت دندان را افزایش دهد.
.سعی کنید از خوردن غذاهای سفت و چسبنده پرهیز کنید.